Data publikacji w serwisie:

Obserwacja Ogólnopolskiego Panelu o Polityce Żywnościowej

Obserwacja Ogólnopolskiego Panelu o Polityce Żywnościowej

W czerwcu 2024 roku, mgr Weronika Kędzia obserwowała Ogólnopolski Panel o Polityce Żywnościowej, który odbywał się w Warszawie. Był to drugi ogólnokrajowy panel obywatelski zorganizowany w Polsce, a jego celem było odpowiedzenie na pytanie: „Jak doprowadzić do tego, aby do 2030 roku żywność spożywana w Polsce była wysokiej jakości i produkowana w sposób przyjazny dla środowiska?”.

Do udziału w panelu wylosowanych zostało 65 panelistów, którzy reprezentowali populację Polski pod względem: płci, wieku, wykształcenia oraz miejsca zamieszkania. Podczas pierwszego weekendu panelu (18 - 19 maja) paneliści zdobywali wiedzę na temat polityki żywnościowej, sposobu produkcji żywności w Polsce oraz transformacji pozwalającej na poprawę zdrowia społeczeństwa i zmniejszenia negatywnego wpływu produkcji żywności na środowisko. Drugi weekend (15 - 16 czerwca) poświęcony był na deliberację, stworzenie rekomendacji dla władz oraz głosowanie nad nimi. 32 rekomendacje otrzymały poparcie 80% panelistów i zostały przyjęte jako werdykt całego panelu.